Tips voor thuis

Tips voor thuis

Op deze pagina geven we een aantal tips voor materialen die u thuis kunt gebruiken. Deze materialen zijn bedoeld als aanvulling op het lespakket dat u van ons heeft ontvangen. We zullen deze pagina aanvullen als we leuke ideeën tegenkomen.

 

Driestarjournaal

De Driestar en de Reformatorische Omroep zenden dagelijks een Driestarjournaal uit. In dit journaal wordt iedere dag een Bijbelverhaal verteld. Dit journaal verschijnt iedere schooldag om 09.00 uur op de website van Driestar Hogeschool.

Uitgeverij De Banier

Uitgeverij De Banier geeft twee luisterboeken cadeau. Elke schooldag komt er een nieuwe aflevering bij. De luisterboeken zijn te vinden op de website van De Banier.

Junior Einstein

Op de website van Junior Einstein vind je verschillende oefeningen per vakgebied.

Planning thuiswerken

We kregen van een van de ouders een planning doorgestuurd. Met dit schema kun je dag indelen. Handig!


Onderstaande tips vonden we (onder andere) op de website www.wij-leren.nl

Algemene tips en tricks

Op deze website vind je handige printables: een handige dagplanner, gesprekskaartjes en veel meer. Ook de website Kidsproof heeft heel veel tips voor leuke activiteiten thuis. Elan Barneveld heeft een handreiking geschreven voor ouders en kinderen ter bemoediging en ondersteuning.

Buitenspelen

Op de website SpeelBeweging staan 93 buitenspeeltips. Een ander leuk idee is bowlen met flessen: Vul de flessen met water (eventueel verschillende soorten kleurstof), pak je bal en bowlen maar.

Lezen

Het maken van leeskilometers is heel belangrijk. Het mooiste is als ouders of andere familieleden zelf voorlezen. Kan dit niet, dan zijn er ook op YouTube prentenboeken te vinden. Ook de website Digiboeks heeft veel digitale prentenboeken. Of neem een kijkje op www.bereslim.nl.  Daarnaast zijn er bij de Voorleeshoek en de Online Bibliotheek ook luisterboeken beschikbaar. Voor wie wil oefenen met AVI lezen kan terecht op deze website. Het flitsen van woorden kan handig met deze website. U kunt ook dit informatieve prentenboek over het Coronavirus lezen en bekijken. Ook de website Luisterclub biedt gratis (christelijke) luisterboeken aan.

Taal en spelling

Via deze website kun je zelf een woordzoeker maken. Het is ook leuk om zelf rebussen te bedenken en door een ander te laten oplossen. Oefenen met taal kan natuurlijk ook door het schrijven van een brief naar een klasgenoot, familielid of iemand uit de buurt. Ook leuk: een interview met opa en/of oma via beeldbellen.

Op de website van juf Melis vindt je (gratis) oefeningen die je kunt gebruiken om met werkwoordspelling aan de slag te gaan.

Rekenen

Schaken is heel zinvol voor de denkontwikkeling van kinderen. Via Chessity.com is leren schaken deze weken gratis. Daarnaast is het oefenen van tafels belangrijk. Maak bijvoorbeeld een hinkelbaan met de tafels. Zin om te tekenen? Maak een plattegrond van je kamer of huis. Oudere kinderen kunnen dit op schaal doen. Ook bij koken en bakken komt veel rekenwerk en ook begrijpend lezen kijken. Een andere handige website is www.rekenen.nl. Op deze website kun je terecht voor automatiseringsopgaven voor de groepen 3 tot en met 8.

Aardrijkskunde en geschiedenis

Duik in de geschiedenis van je woonplaats. Wat is er allemaal gevonden? Zoek het uit op www.archeologieopdekaart.nl of kijk hoe je de omgeving is veranderd via www.topotijdreis.nl. Verwerk de informatie in een muurkrant, poster of tijdlijn. Maak een mini-atlas. Oudere kinderen kunnen dit via www.piktochart.com. Op de Belgische site www.klascement.net staan ook veel ideeën, evenals op basisonderwijs.online.

Natuur

Op de website Proefjes.nl staan eenvoudige proefjes om kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Er is ook een website met natuurkundige proeven voor oudere leerlingen. Je kunt ook de natuur in trekken met je verrekijker, loep, planten- en dierengids. Op de website van van Natuurmomenten staan heel veel tips. Of kijk gewoon vanuit je luie stoel in de nestjes van verschillende vogels. Dat kan op de website www.beleefdelente.nl

Bewegen 

Energizers, ontspannende activiteiten vind je hier.  Thuis leren, sociale contacten beperken en veel binnen blijven. Hoe komen kinderen aan hun beweging, wat juist ook goed is voor de gezondheid? Vakleerkracht bewegingsonderwijs Sabine Eenkhoorn van Rehoboth Onderwijs & Zorg geeft 3 ideeën  en nog eens 2 ideeën voor thuis bewegen. En wat dacht je van dit superleuke ganzenbord?

Ontspanning

Humor, speels contact en creativiteit om thuis leren leuk te houden, vind je hier. Energizers, ontspannende activiteiten vind je hier.  Klik hier voor gratis leren schaken in 3 weken. Klik hier voor puzzels en breinkrakers.

Dierentuinen en musea zijn gesloten, maar we kunnen virtueel wel naar Diergaarde Blijdorp en het Rijksmuseum. Welkom voor een rondleiding! Nog meer museumideeën vindt je hier. Leuke website met ideeën voor proefjes: www.proefjes.nl Leuke dingen om thuis te doen met kinderen, zoals kleien met brooddeeg, tent bouwen, brief schrijven: www.kidsproof.nl en www.kids-n-fun.nl Online een legpuzzel maken: www.jigsawplanet.com Wil je leren programmeren: www.skillsdojo.nl

Autisme en corona

Autisme-expert Peter Vermeulen heeft een blog over Corona en kinderen met ASS gepubliceerd. Hij legt uit wat de veranderingen met deze kinderen doen en hoe je ze kunt ondersteunen met structuur en duidelijkheid. Je vindt in zijn blog ook praktische suggesties en links naar filmpjes. Ook hier vind je praktische suggesties voor ondersteuning aan deze doelgroep. Ze zijn afkomstig van de NVA, het Autismehuis, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Geef me de 5. Hier staat een filmpje over uitleg geven over corona en angst relativeren. Er is ook een deel 2 en een deel 3. Een heldere uitleg over corona met pictogrammen, vind je hier.

Hoogbegaafdheid

Wat doet Corona met je hoogbegaafde kind? Je leest het hier met nuttige tips. Elke dag plaatst Acadin een leeractiviteit voor talentvolle, meer- en hoogbegaafde leerlingen op de website. Op TalentXl vindt je ook bruikbare suggesties voor thuisonderwijs aan deze doelgroep. Kinderen die zich willen bezighouden met wetenschap kunnen terecht op de Tilburg University Junior. Novilo biedt o.a. video’s met levenslessen voor de Corona-tijd. Het Wereld Natuur Fonds blikt over deze crisistijd heen met een reeks lessen over Toekomstkunde. En verder kunnen kinderen heel veel puzzelen met deze printbare puzzelsdenksleutels coronaonderzoekscirkel coronagroepsspellen met hersenkrakers en breight idea challenge. Wil je leren programmeren: www.skillsdojo.nl